Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06 17:11 - ПИТКА ЗА ЕНЬОВДЕН
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
4



 МОЯТА ПИТКА ЗА ЕНЬОВДЕН!Обичам да меся и се радвам,когато се зададе празник,защото знам:image ще има питка за здраве!Хлябът за българина е светиня!Той носи огромна символика и присъства на трапезата ни на всеки празник!

 

 

 

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ:

 

Продукти:

 

  • 250 мл прясно мляко
  • 250 г вода
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 1,200 кг брашно
  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:   Смесваме водата и млякото и леко ги затопляме.Добавяме маята и захарта.Когато маята се разтвори,добавяме и солта.Разбиваме яйцата с киселото мляко,сипваме олиото и прибавяме и тях към сместа с прясното мляко.Замесваме тесто.Когато спре да лепи по ръцете,го удрям 100 пъти в набрашнен плот.Става еластично.Като го натиснем с пръст,то възвръща първоначалната си форма.Поставяме го в голям съд,намазваме повърхността с олио и оставяме на топло да втасва,докато удвои обема си.Ако в стаята е студено,включваме фурната на 40 градуса,покриваме тестото с фолио и слагаме да втасва.Когато е готово,отново примесваме и започваме оформянето.В случая разделих тестото на 8 равни топчета.От първите четири направих руло по следния начин:разточвам всяко топче,намазвам с мазнина /олио,мас,маргарин,или масло/,върху него слагам второто,отново намазвам с мазнина .Върху четвъртата кора освен мазнина,слагам и сирене.Навивам на руло.По същия начин приготвям и второто руло.Отрязвам крайчетата и ги нареждам в средата на тефлонова тава,леко намазнена.Ако нямате тефлонова,ползвайте обикновена,но я покрийте с хартия за печене,като предварително леко намазнявате тавата.Рулата нарязвам на триъгълници.Тях нареждам в кръг около центъра.Оставаме да втаса втори път,докато удвои обема си.Намазваме с жълтък,смесен с олио.По желание поръсваме със сусам и маково семе.Печем в предварително загрята на 180 градуса,фурна.След като се зачерви отгоре,покривам с фолио,за да не изгори.Печенето продължава около 30-40 мин.Проверяваме готовността с дървен шиш.Той трябва да излезе сух.След като извадим питката,леко я напръскваме с вода,покриваме с кърпа и след около 30 мин. я откриваме.Да си пожелаем здраве и берекет на днешния празник!image


Тагове:   тестени,   пита,   празнична,


Гласувай:
4
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 42104
Постинги: 64
Коментари: 35
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930