Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2018 09:09 - НЕДЕЛНА ПИТКА
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 2370 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Обожавам  да усещам тестото между пръстите си!Обичам да експериментирам с рецепти и начин на оформяне на питките.

image

Въпреки,че не винаги стават съвършени на външен вид,компенсираме с невероятен вкус!Със сирене или без него - винаги са много вкусни!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко 
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 700-750 г брашно

 

  • 40 г краве масло
    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:   Прясното мляко се затопля и към него се прибавят захарта, маята и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята. 

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя покрито с кърпа да втаса,докато удвои обема си.Ако в кухнята е студено,включваме фурната на 40 градуса и слагаме тестото в нея,като го покриваме с фолио.По същия начин постъпваме и с вече оформената питка. 

От втасалото тесто се отделя една част за центъра и още една по-малка за мрежата.Останалото тесто се разделя на четири топчета.Те се разточват на кръгове с диаметър 30 см.Слагат се един върху друг,като между тях се маже с масло, мас или олио.Полученият четирипластов кръг се разделя на осем части по диаметъра.Получените триъгълници нарязваме на ленти от широката част към върха на триъгълника,като започваме от средата.Навиваме на кифлички.Нареждаме ги в кръг в тава с диаметър 30 см.В средата поставяме предварително отделеното топче,обвито в мрежа.Отново оставяме да втаса.Намазваме с жълтък,смесен с няколко капки олио и малко прясно мляко.Печем в предварително загрята на 180 градуса,фурна.Ако много се зачерви отгоре,покриваме с алуминиево фолио до пълното изпичане.А то се установява ,като пробваме с дървен шиш.Той трябва да излезе сух.След като питката е готова,изваждаме я от фурната и я намазваме с масло.Покриваме за половин час с кърпа.И я споделяме с любимите хора!Да ви е сладко!

image



Тагове:   Неделна,   тестени,   питка,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - Изглежда чудесно
09.07.2018 23:09
Изглежда чудесно, красиво и вероятно вкусно.

Ще ми се да можех да творя такива неща.
цитирай
2. radi2018 - Благодаря Ви!И аз не бях докосвала ...
10.07.2018 06:56
Благодаря Ви!И аз не бях докосвала тесто до преди две години,но винаги има първи път!Пробвах една рецепта,получи се и започнах да търся в интернет модели за оформяне,различни рецепти.Всичко е въпрос на практика!Хубав ден Ви желая!И не се страхувайте да опитвате
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 530384
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031