- 300 г крема сирене
- 200 мл сладкарска сметана
- 120 г пудра захар захар
- 400 г бишкоти Savoiardi
- 120 мл вино Марсала за крема/може да го заместите с Бейлис или Амарето/ плюс 100мл вино и за кафето
- 300 мл ароматно кафе - нес
-тъмно, неподсладено какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
КРЕМ
Разбивам сметаната с пудрата захар.Добавям крема сиренето и продължавам да разбивам.”Повдигаме” крема на едно друго ниво,като долеем вино Марсала!Буквално преведена,думата „tirami su” означава „повдигни ме”!В крема не слагам яйца,тъй като те не минават термична обработка и това ме плаши!Но и без тях тортата е страхотна!
Потапям всяка бишкота в кафето,смесено с виното.Ароматът е неповторим!Ако ви е горчиво,добавете няколко лъжици пудра захар.Аз я предпочитам с по-горчив привкус!Нареждам един ред в съда,в който ще се приготвя тортата.Намазвам с пласт крем.Следва пласт бишкоти и така до изчерпване на крема и бишкотите.Прибираме за една нощ в хладилника.Какаото поръсваме непосредствено преди поднасянето,за да не поеме от влагата на крема.Декорацията е според фантазията и възможностите!
Дейлиорманс джаста-праста политикан експ...
Атеизъм = невежество
Надявам се скоро да ми дойде музата и за торта тирамису :)
Между впрочем направих и мусака в гювеч, пак по Ваша идея, стана чудесно, с по-добър вкус от традиционните мусаки в тава.
Благодаря за рецептите и идеите.
И пак благодаря за рецептите, много ми допадат!