Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08 08:18 - МЕКИЦИ СЪС СОДА
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 622 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тези дни съм настроена носталгично!След като ми попаднаха тези мекички в една от кулинарнитие групи,нахлуха спомени!Още първата сутрин след годежа ни с моя съпруг,закуската беше приготвена от моята свекърва.Същите тези содени мекички!Тя ги нарича  кравайчета!Не съм питала защо.За възрастните хора навикът е нещо ,което не подлежи на промяна.Лошо няма!Както и да се наричат,те са невероятно вкусни!Възрастната жена не е кой знае каква кулинарка,няма богат набор от рецепти,но това което прави,го прави с голяма любов и се получават невероятни вкусотии!Вече е на почти деветдесет години и не прави месени закуски,но аз си "откраднах" рецептата и продължавам традицията!Приемственост в семейството!Не отричаме старото,а го запазваме и надграждаме!Наскоро тази вкусотия ни беше сервирана в елитно заведение в родопския регион.Надявам се,че резултатът ще ви хареса!На нас мноого ни допадна!

image

 

 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 400 мл кисело мляко

- 1/2 кофичка от кисело мляко, вода

- 1 ч.л. сода бикарбонат

- 1 с.л. захар

- 1с.л. сол

- 1с.л. оцет,в който да угасим содата

- 2 с.л. олио

- 1 яйце

- брашно около килограм




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

 



Изсипваме киселото мляко в голяма купа.То трябва да е на стайна температура.Доливаме с водата.Добавяме солта,захарта,олиото,разбитото яйце и угасената в оцет,сода.Разбъркваме до стопяване на захарта и солта.Пресяваме брашното и бъркаме отначало с вилица.След това пускаме в действие ръцете.Не може да има тесто и да не се изцапаме!добавяме постепенно брашното и месим до получаване на еластично меко тестоVРазделяме го на топчета и ги нареждаме в тава,поръсена с брашно.Оставяме да се отпуснат около половин час.С ръце,потопени в олио,вземаме всяко топче,разтегляме го и пържим в сгорещена,но не до крайна степен мазнина.От 6 степени,аз пържих на 5.Олиото да е обилно,почти на нивото на мекицата.Като се зачерви от едната страна,обръщаме и от другата.Ако мазнината намалее,доливаме в процеса на пържене.Ето още една рецепта,която е жива вече деветдесет години,а може би и повече!И съм сигурна,че няма да бъде забравена,защото и младите хора обожават "кравайчета"!Да ви е сладко!

image

 



Тагове:   сирене,   мекици,   сода,   пържени,


Гласувай:
2
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Благодаря, Ради!
03.08 09:10
И моята майка ни приготвяше такива мекици. Наричаше ги колачета. Записах си рецептата.Ще ги приготвя и аз някой ден. Тя правеше със сода и тиганички. Така ги наричаше. За съжаление не съм записала рецептата. Беше бърза и лесна. Замесваше в купа тесто, почти като това за кекс, но малко по - рядко, сипваше с лъжицата в загряното олио изпържваше и закуската набързо беше готова.
Хубав ден!
цитирай
2. radi2018 - Хубав ден и на Вас!Благодаря за д...
03.08 10:56
Хубав ден и на Вас!Благодаря за доверието!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 47736
Постинги: 69
Коментари: 37
Гласове: 65
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031