НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 4 средни по големина патладжана
- 1 кг домати
- 5 скилидки чесън за соса и 4 скилидки за поръсване на готовото ястие
- сос от нар или захар
- 4 с.л. олио /за соса/ и 50 мл олио за намазване на патладжаните
- босилек
- магданоз
- 1ч.л.пушен червен пипер
- сол
- черен пипер
- 50 мл червено вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме патладжаните и ги нарязваме на шайби с дебелина няколко милиметра/не съм ги мерила точно колко,но приблизително 5 мм/.Поставяме ги в съд със осолена вода за около час ,за да се отдели горчивия сок,който съдържат.
През това време измиваме и почистваме от дръжките доматите.Нарязваме ги на четири и ги пасираме в кухненския робот.Загряваме олиото и изипваме доматите,които са във вид на сок.Добавяме пушения червен пипер,сол,сос от нар /захар/,черния пипер,пресования чесън,червеното вино и оставяме да къкри до редуциране на доматите до консистенцията на сос.Добавяме пресен босилек и отстраняваме от огъня.
Идва отново ред на патладжаните.Изплакваме ги от кафявата вода,подсушаваме с кърпи за ръце /еднократни/,намазваме с четка едната страна и ги нареждаме в предварително загрятия грил тиган.След като се запекат от едната страна,намазваме горната страна с олио и обръщаме.Когато са готови, ги посоляваме леко и сглобяваме ястието – ред патладжани,ред сос.Поръсваме с пресован чесън и по желание босилек или магданоз.Ястието е по-вкусно охладено.А патладжаните може да заместим с тиквички!И така е вкусно!