Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2018 19:49 - ПАТЛАДЖАНИ С ДОМАТЕН СОС
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това е едно от любимите ми ястия през лятото!Правила съм го в различни варианти,но основата си остава патладжани и доматен сос.В гювеч или в тава - консистенцията е малко по-различна.И начинът на приготвяне е по-различен.Пържен,печен на фурна – заготовката на патладжана е според вкуса и предпочитанията.В този вариант е грилован в тиган.Така избягвам приемането на излишна мазнина и процеса на пържене!Което не е никак маловажно!И е вкусно!Пробвайте и  моя вариант на патладжани с доматен сос!

image

 

 

 

 

image

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

 

 

-         4 средни по големина патладжана

-         1 кг домати

-         5 скилидки чесън за соса и 4 скилидки за поръсване на готовото ястие

-         сос от нар или захар

-         4 с.л. олио /за соса/ и 50 мл олио за намазване на патладжаните

-         босилек

-         магданоз

-         1ч.л.пушен червен пипер

-         сол

-         черен пипер

-         50 мл червено вино

 

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

 

 

Обелваме патладжаните и ги нарязваме на шайби с дебелина няколко милиметра/не съм ги мерила точно колко,но приблизително 5 мм/.Поставяме ги в съд със осолена вода за около час ,за да се отдели горчивия сок,който съдържат.

През това време измиваме и почистваме от дръжките доматите.Нарязваме ги на четири и ги пасираме в кухненския робот.Загряваме олиото и изипваме доматите,които са във вид на сок.Добавяме пушения червен пипер,сол,сос от нар /захар/,черния пипер,пресования чесън,червеното вино и оставяме да къкри до редуциране на доматите до консистенцията на сос.Добавяме пресен босилек и отстраняваме от огъня.

 

Идва отново ред на патладжаните.Изплакваме ги от кафявата вода,подсушаваме с кърпи за ръце /еднократни/,намазваме с четка едната страна и ги нареждаме в предварително загрятия грил тиган.След като се запекат от едната страна,намазваме горната страна с олио и обръщаме.Когато са готови, ги посоляваме леко и сглобяваме ястието – ред патладжани,ред сос.Поръсваме с пресован чесън и по желание босилек или магданоз.Ястието е по-вкусно охладено.А патладжаните може да заместим с тиквички!И така е вкусно!

image

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 537460
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930