НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 150 мл леко затоплено мляко
- 150 мл леко затоплена вода
- 100 мл олио
- 200г сирене
- 2 яйца
- 1 пакетче /11 г/ суха инстантна мая
- 5 с.л. кисело мляко/на стайна температура/
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 900 г брашно/типово и бяло в съотношение 1:1/
- масло/мас/ за намазване на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В топлата смес от мляко и вода добавяме маята,захарта и 3 с.л. брашно.Покриваме с кърпа и оставяме така около 15 мин. да се активира маята.След това добавяме киселото мляко,олиото,разбитите яйца /единия жълтък го оставяме за намазване на питката/.Разбъркваме добре получената смес и добавяме по малко брашно,като същевременно бъркаме с миксера/с приставките за тесто/.Когато сместа стане по-гъста,месим с ръце,докато тестото стане гладко и не залепва по ръцете.Оставяме го в купа,намазана с олио и отгоре също го намазваме с олио.Покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме на топло,докато удвои обема си.Отново го примесваме,като ръсим по малко брашно и оформяме питката.
Разделяме тестото на девет по-малки и една по-голяма топка.Едната по-малка разделяме на осем части.От тях ще оформим фитилчета.Останалите осем ги оформяме така:разтегляме с ръце кръг с диаметър 20 см.Намазваме с мазнина,слагаме натрошеното сирене и оформяме топчета.Нареждаме ги в кръг в тава с размер 28 см или форма за торта със същия диаметър,като предварително застиламе тавата с хартия за печене.Оформяме между дланите фитилчетата и ги поставяме върху топчетата.В средата слагаме по-голямото топче,оформено като другите/разтеглено,намазано с масло и поръсено със сирене/.Оставяме тавата на топло място или във фурна,включена на 40 градуса.Като видим,че питката започва да втасва,изваждаме я и я намазваме с жълтък,разбит с малко олио и поръсваме с мак и сусам.През това време загряваме фурната на 200 градуса.Слагаме питката в загрятата фурна и след като се зачерви,покриваме с лист алуминиево фолио,за да не изгори.След около 30 минути проверяваме със суха клечка готовността на питката.Изваждаме я и я поръсваме с вода.Завиваме с кърпа,за да омекне кората.Ако я предпочитате по-хрупкава,можете да пропуснете тази процедура.Нашата питка-слънце е готова!