Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11 15:07 - КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
3



 Добре  е,когато имаш приятели!Но още по-добре е,когато твоите приятели взимат присърце хобито ти и стават съпричастни на това,което ти доставя удоволствие!Благодаря на Penca 

Giannioti  ,един страшно добър и интелигентен човек, за идеята,която ми даде!Тя ми изпрати клип и ме предизвика да направя този невероятен сладкиш.Получи се нещо различно от всичко,познато до сега,но и невероятно вкусно!Споделям с вас резултата от предизвикателството на Пени!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За тестото:

- 2 бр. яйца

- 125 г захар

- 150 мл прясно мляко

- 100 мл олио или комбинация от 60 г размекната свинска мас/60 г масло/ и 40 мл олио

- 2 п. ванилия

- кората на един лимон

- 500г брашно

- 1 и 1/2 п. суха мая или 30 г прясна мая

- 30 г масло на стайна температура за намазване на корите


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



 

image

 




image

 


image




image




image



 

 

image



 

 

image




image

 



image



image




Тестото го замесвам в хлебопекарната.Може някой да ме упрекне,че най-добре се меси на ръка,но защо тогава купуваме тези скъпи уреди?Нали ,за да ни улеснят в ежедневието!И така:Разбивам леко двете яйца.Сипвам ги в контейнера на хлебопекарната.Сипвам и затопленото прясно мляко,в което съм разтворила захарта.Добавям мазнината,ванилията,лимоновата кора,пресятото брашно/аз ползвам "София Мел"/ и най-отгоре маята/ако е суха/.Ако е прясна,предварително я размивам в прясното мляко.Поставям контейнера в хлебопекарната и включвам на програмата за ТЕСТО.След 20 мин. изключвам машината и я пускам отново на същата програма.Изчаквам до края.Получава се фино и нежно бухнало тесто.Разделям го на две части.Разточвавам две кори,намазвам ги с масло,поръсвам с канела и кафява захар.Двете кори ги разделям още на две и се получават четири ленти.През това време си хващам един помощник да ми обели и нареже на четири парчета пет ябълки.Слагам в тиган 100г захар и оставям да се карамелизира.Добавям 125 г масло.Когато маслото се разтопи,прибавям и ябълките.Държа ги на котлона около 5 мин.Свалям ги от котлона и ги пресипвам в по-дълбока тава с диаметър около 26 см.Връщам се отново при корите.Навивам първата на руло.Около нея навивам втората,след нея третата и четвърта. Получава се едно огроомно руло,което поставям върху карамелизираните ябълки.Леко притискам с ръце,за да се покрият с тестото всички ябълки.  Предварително загрявам фурната на 170 градуса.Пъхам сладкиша в загрятата фурна.След като леко се зачерви ,поставям върху него лист алуминиево фолио.Пече се около 40 мин. Готовността проверявам с клечка.Тя трябва да излиза суха от сладкиша.  

 

 

 

 

 



Гласувай:
4
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 52089
Постинги: 80
Коментари: 46
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930