НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-1 пакет/500г/ турски кори за баклава
-300г смлени орехи
-250 г масло
- 1/2 ч.л. лимонена киселина
- 2 п. ванилия
-1 л вода
-800 г захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разстилам пакета кори и отделям две от тях.Другите ги покривам с влажна кърпа.Намазвам с масло и поръсвам корите с орехи.С тънка пръчица/точилка или част от дървена закачалка/навивам хлабаво и след това набирам полученото руло от широката част на корите.Разделям ги на две и нареждам в кръг.Така процедирам и с останалите кори.Отгоре намазвам и поливам с останалото масло.Оформянето е по желание.Зависи от големината и вида на тавата.Моята е около 30 см в диаметър.След като баклавата изстине,приготвям сиропа.Захарта я слагам,след като водата заври.Оставям да ври около 10 мин и слагам ванилията и лимонената киселина.Отстранявам от котлона.Когато сиропът достигне температура около 40 градуса,заливам саралията.Оставям да престои около 24 часа.