Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2019 14:03 - МАДЛЕНИ
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В ерата на мъфините  и къпкейк, аз открих малките френски кексчета с прекрасното име "мадлени"!С нежна и фина структура и богат аромат на ванилия и масло,те са едно невероятно френско бижу с форма на раковина!На всички световни езици, за да опишеш най-пълно удоволствието си от храната, често трябва да се впуснеш в дълги обяснения със завъртени термини и пак рискуваш да не си точен.Французите нямат тази грижа. За тях е достатъчно да кажат: „Това са нашите мадленки“, за да изразят най-върховното си и изискано кулинарно удоволствие. И съвсем не е случайно, че тези малки, разкошни хапки са се превърнали в един от символите на Франция. Главната хитрост при приготвянето на тези съкровища обаче е преди изпичането да поставите напълнените формички за половин час в хладилника. След това, когато ги пъхнете в загрятата до 200 градуса фурна, от разликата в температурите мадленките умопомрачително ще се издуят. Печете около десет минути – докато краищата на сладките започнат да изглеждат златисти. Впрочем готовността на мадленките може да проверите и по познатия от кексовете начин – с клечица, която трябва да излезе суха. Когато извадите формите от фурната, оставете ги първо да се поохладят, съветват още френските домакини. И преди да сипете следващата порция тесто, непременно измийте и подсушете формичките. Аз не спазих тази процедура.След първата доза,която извадих още топла,намазах за втори път формичките  с меко масло,посипах с брашно,изтръсках излишното и напълних  отново до една трета от обема на формите.С тази доза изпекох три партиди по 12 броя - толкова събира тавичката ми!

 



image

 





image




image





image





image

 

 

 

 

 

 

image





image





image




image


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

  • 3 яйца на стайна температура
  • 120 г. пудра захар 
  • 120 г. разтопено негорещо масло
  • 130 г. брашно
  • 5 г. бакпулвер /половин пакетче/
  • щипка сол
  • 2 пакетчета ванилия
  • пудра захар за поръсване




image






НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте маслото докато се разтопи. Оставете на топло, докато подготвите тестото. Разбийте яйцата, захарта и ванилията, докато обема се утрои и се получи лека,  въздушна смес.Пресейте брашното, солта и бакпулвера и добавете към яйчената смес постепенно. Внимателно разбърквайте с шпатула, за да запазите въздуха в сместа. Изсипете  и охладеното,но все още течно масло в тестото и внимателно, с помощта на шпатула, разбъркайте до еднородна смес. Покрийте купата с тестото с найлоново фолио и приберете в хладилника за 1 час. Тестото ще промени структурата си и ще стане по-гъсто и поресто.Подгответе формите за печене – намажете с фин слой масло и посипете с брашно. Изтърсете излишното.С помощта на лъжица или пош, разпределете охладеното тесто в центъра на всяко гнездо, но не разстилайте тестото. Топлината на фурната ще го отпусне и то ще заеме формата в гнездото.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-11 минути до златисто. Не отваряйте вратата на фурната по време на печене. След изпичането мадлените се изваждат върху решетка, като страната с подутината е нагоре Преди сервиране поръсете с пудра захар.


 

 

image

 

 

 



Тагове:   френски,   кексчета,   мадлени,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 529901
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031