Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2019 08:41 - ТОРТА "КЪРТИЧИНА"
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1734 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато видях тази торта в един руски сайт,останах впечатлена както от вида и,така и от наименованието!И тъй като си падам по предизвикателствата,реших да я пробвам!Рецептата за блата остана непроменена,но пълнежът го модифицирах според моя вкус и наличните продукти.Сметаната не ми достигна,допълних с още една кутия крем сирене.И тъй като си падам по сладичкото, увеличих дозата на кондензираното мляко.И за капак,понеже се получи доста крем,за по-сигурно сложих цял пакет желатин,вместо половин.Получи се нещо като чийзкейк с блат,а пълнежът по вкус ми напомняше на панакота!Вкусотия от всякъде!Въпреки необичайното име!



image




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА


-4 яйца на стайна температура

-200г захар

-100 мл олио

-150 г брашно

-1 бакпулвер

-2 с.л. какао


ЗА ПЪЛНЕЖА


-400 г крем сирене/но не нашето крема сирене,а по-гладкото и по-нежно крем сирене от Лидъл/

-200 мл кондензирано мляко

-100 мл студена сметана за разбиване

-2 големи банана

-ванилия

-50 г настърган шоколад или готови шоколадови стърготини


ЗА ДЕКОРАЦИЯТА


-50 г бял шоколад



ЗА СИРОПИРАНЕ НА БЛАТА



-100г захар 

-100 мл вода

Смесваме и сваряваме сироп.Ползваме го още докато е горещ.





image






image



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разбиваме яйцата.Добавяме захарта и разбиваме на бързи обороти с миксер,докато стане на пяна.Следва олиото и какаото  и отново разбиваме.Смесваме пресятото брашно с бакпулвера и добавяме и тях,разбъркваме.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.Тавата е с диаметър 26 см.Готовността проверяваме с дървен шиш.Ако излезе сух,нашият блат е готов.До тридесетата минута не отваряме фурната,колкото и да ни се иска,защото сладкишът ще спадне.Когато е готов,го слагаме върху решетка,за да изстине добре.Следва забавната  част.С лъжица изгребваме вътрешността на блата и я превръщаме в трохи.Трябва да остане по един пръст блат по стените и дъното,като купичка.

Приготвяме крема.Желатинът го поливаме със студена вода,така,че да се покрие.Разтопяваме го на водна баня или в микровълновата за секунди.За мен това е по-удачният начин.Разбиваме сметаната на твърд сняг.Добавяме кондензираното мляко и ванилията.Отново разбиваме.Следва крем сиренето и шоколадовите стърготини и разбъркване с шпатула.Накрая добавяме разтопения желатин и разбъркваме.Поставяме съда във фризера за около 20 мин.,за да се стегне крема.През това време нарязваме бананите на половинки и ги нареждаме в издълбания и сиропиран  блат.И когато кремът е готов/леко е втвърден/,го изсипваме върху бананите.Оформяме купол,който покриваме с трохите от издълбания блат.Поставяме сладкиша в хладилника.

Следва изработването на пеперудата.Принтираме от интернет изображение на пеперуда с подходяща големина.Покриваме го с прозрачна хартия за печене.Разтопяваме шоколада върху съд с вряща вода,но така,че съда,в който е шоколадът да не докосва водата.Прехвърляме в пош или във фунийка,изработена от хартия за печене.Отрязваме връхчето и започваме да рисуваме върху хартията за печене.Докато шоколадът е още топъл,поставяме хартията с пеперудата в разтворена книга.Прехвърляме в хладилника,докато се втвърди.Много лесно се отделя от хартията.Поставяме я върху "къртичината",за да и придаде прелест и чар!И нашата торта е готова!Добре е да се съхранява в хладилник!




image

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. rosiela - Благодаря, мила.
11.03.2019 08:44
Правя я.
цитирай
2. radi2018 - Колегите я одобриха, за което съм ...
12.03.2019 06:50
Колегите я одобриха,за което съм много щастлива!Надявам се и на Вас да ви хареса!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 538066
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930