Прочетен: 1377 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 13.03.2019 07:54
Популярна е в много страни, макар и не винаги под същото име. В България е известна като „руска салата“, докато в Русия я наричат „Оливие“ или „френска салата“. Във Франция е по-известна като „пиемонтска“ (но вместо грах съдържа домати).
В този си вид руската салата е профанизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие. В годините на глад след Октомврийската революция и последвалата гражданска война, повечето от основните съставки са заменени с по-достъпни и на практика днес т. нар. руска салата има твърде малко общо с първоначалната рецепта, която в основната си част и до днес е тайна."Историята продължава и е много интересна.Можете да я видите Дали е руска,или френска,или даже "Оливие" - има ли значение!През годините тази салата се е превърнала в неотменна част от менюто на българина!Особено през зимния сезон!Ето и малко инфо от Уикипедия:"Руска салата е ястие, което се приготвя от майонеза, варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, царевица и различни видове колбаси или пилешко месо.
Популярна е в много страни, макар и не винаги под същото име. В България е известна като „руска салата“, докато в Русия я наричат „Оливие“ или „френска салата“. Във Франция е по-известна като „пиемонтска“ (но вместо грах съдържа домати).
В този си вид руската салата е профанизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие. В годините на глад след Октомврийската революция и последвалата гражданска война, повечето от основните съставки са заменени с по-достъпни и на практика днес т. нар. руска салата има твърде малко общо с първоначалната рецепта, която в основната си част и до днес е тайна."Историята продължава и е много интересна.Можете да я видите тук:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0 !
Ето как я приготвям аз:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-1 кг сварени,обелени и нарязани на дребни кубчета картофи
-2 п.майонеза/400г/
-300г сварен грах
-4-5 мариновани моркови от туршия
-4 сварени яйца
-1 буркан кисели краставички
-400 г качествен пресен колбас
-200 г царевица от консерва
-сол
-1 ч.л. лимонов сок
-2 с.л. каперси
Ето как я приготвям аз:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-1 кг сварени,обелени и нарязани на дребни кубчета картофи
-2 п.майонеза/400г/
-300г сварен грах
-4-5 мариновани моркови от туршия
-4 сварени яйца
-1 буркан кисели краставички
-400 г качествен пресен колбас
-200 г царевица от консерва
-сол
-1 ч.л. лимонов сок
-2 с.л. каперси
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам сварените картофи на дребни кубчета.Така постъпвам и с останалите продукти.Леко посолявам и поръсвам с лимонов сок.Обърквам внимателно всички продукти с майонезата.Съхранявам в хладилник.