НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 яйца
- 400 мл. олио или зехтин
- 2 щипки сол
- 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок /1 к.л. лимонена киселина/
Продуктите да са на стайна температура!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата са с различни размери и гъстотата на майонезата зависи от съотношението яйца-олио. На едно яйце отиват около 200 мл. олио. Ако яйцата са малки , слагам около 170 мл. за всяко яйце. Ако майонезата стане рядка, добавете олио и пасирайте още веднъж – бавно! Една от основните причини да не се сгъсти майонезата е именно големината на яйцата. Препоръчително е да се ползва висок тесен съд (в моя случай е купата на пасатора). Приготвянето наистина отнема само няколко минути . Чуквам яйцата,изсипвам олиото, следват солта и лимоновия сок. Потапям пасатора до дъното. Пускам го на най-висока скорост и 7-8 секунди го държа ниско до дъното, след което изтеглям бавно нагоре. Ако майонезата се получи рядка, добавете още мъничко олио и доразбийте.Накрая може да овкусим с горчица,чесън ,копър,мащерка или каквото ви харесва!Можем да я объркаме с извара ,а и като добавим филийка домашен хляб...Вкусотия!
Варени яйца с млечен сос
Салата яйца с майонеза за Великден