НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-200 грама маслини без костилки
-една малка глава лук
-една чаена чаша доматен сок
-500 г ориз
-150 мл. олио
-1 ,5 л топла вода
-една чаена лъжичка сол
-четвърт чаена лъжичка прясно смлян черен пипер,прясна мащерка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте олиото в дълбок съд.Изсипете ситно нарязания лук. Пържете една минута. Ако пържите по – дълго време, лукът ще стои на люспи, а това не е хубаво. Трябва да остане мек и сочен.Изсипете ориза и пържете още една минута, като разбърквате,докато оризът стане „стъклен“. Това се прави за да не става ориза на каша.Прибавете доматения сок и задушавайте още около две минути.Прибавете черните маслини, като преди това сте ги нарязали на две по ширина. Задушете и тях около минута, не е нужно повече.Подправете с черния пипер и мащерката и изсипете в тава. Посолете.Залейте ястието с топла водата/водата трябва да е топла,за да започне по-бързо процесът на готвене,в противен случай оризът набъбва и впоследствие се разкашква/ и разбъркайте.Сложете вашите маслини с ориз в загрята фурна. Печем на 220 – 230 градуса. Аз пускам и вентилатор, но може и без него. Когато оризът поеме течността, ястието е готово.