Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2019 20:22 - САВАРИНИ
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отново съм настроена на ретро вълна!И отново съм в малка квартална сладкарничка от моята младост!Пловдивчани сигурно още си спомнят емблематичната сладкарница "Букет",която се намираше срещу централна гара.На нейните витрини освен толумбичките,кадаифите,тригуните,мелчетата,витошките погледите привличаха и неповторимите саварини!Опитах се да повторя вкуса им,като ползвах рецепта от книгата "Сладкарско изкуство" на издателство "Техника",издадена през 1982 г. Автор е София Смолницка - гуру в кулинарията по онова време!Позволих си да внеса съвсем леки промени в рецептата,съобразявайки се с промените в готварството през годините!




image





image





image



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За около 10 броя


- 250 г брашно

- 20 г жива мая

- 1/2 ч.ч. прясно мляко

- 120 г масло

- 6 яйца

- 50 г захар

- настъргана кора на един лимон/само жълтата част/

- щипка сол

- 1 ч.л. ром



  За сиропа:


- 500 мл вода

- 300 г захар

- ванилия

- щипка лимонена киселина


Всички продукти/без лимонената киселина,тя се слага в края на варенето/ се смесват и се оставя сиропът да заври.Ври около 5 мин.,преди да го отстраним от котлона.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Маята се размива в млякото с добавка на малко захар и брашно и се оставя на топло да шупне.Маслото се разбива със захарта и яйцата и към сместа постепенно се прибавят останалата част от брашното,солта,рома и настърганата лимонова кора.Накрая се прибавя втасалата мая.Тестото се разбива с лъжица и се оставя на топло да втаса,разпределя се в намаслени форми за мъфини до 2/3 от обема им,в които втасва втори път около 30 мин..Саварините се пекат на 170 градуса до златист цвят.Още топли се потапят в предварително приготвения и и охладен сироп.От време на време се обръщат,за да поемат по-добре сиропа.Гарнират се с плодове и сметана.



image






image






image



 



image






image






image






image

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 533715
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930