Прочетен: 770 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 15.06.2019 09:20
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2-3 с.л олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 300 мл вода/хладка/
- 500 г типово брашно на София Мел
- 1 непълна чаена лъжица суха мая или 9 г жива мая
- 1 жълтък
- маково семе
- 50 г масло на стайна температура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се слагат в контейнера на машината за хляб в реда,в който са изброени.Само ако ползвате жива мая,тя се размива във водата и тогава се добавят брашното и маята.Пускаме на програма за замесване и втасване.След 1ч. 30 мин. нашето тесто е готово.Разделяме го на 6 еднакви по големина топчета.Всяко топче разточваме на кръг с диаметър около 15 см. Намазваме с масло,поръсваме със сирене и затваряме ,като правим ръбче с пръстите.Овалваме,притискаме до получаване на малка питка.С нож за рязане на пица правим нарези,като не стигаме до центъра.Обръщаме всяка нарязана част от питката с вътрешността нагоре.Оставяме да втасат на стайна температура или на 40 градуса във фурна.Намазваме с яйце,смесено с олио или прясно мляко,поръсваме в центъра с маково семе и печем на 180 градуса в тава с незалепващо покритие до зачервяване.Нашите питки-цветя са готови!
Сладки билкови рецепти при болно гърло и...
"СЛАВЯНСКАТА" ЛЪЖА Е ПЛОД НА Д...
В Трявна ядох, мисля, че се казваха цървулчета или нещо от сорта.
Формата е на цървул с нисък борд, а вътре има сирете, масло,
вероятно има подправки освен шарената сол.
Ако знаете как се правят, щи Ви помоля за рецептата.
Хубав ден!
Успех!
Пропорциите, които по-долу ви даваме са за трима. И така: подгрявате – но не до кипене – около 450 мл (2 ч.ч.) прясно мляко и разтваряте в него 2 ч.л. мая и 1 ч.л. захар; отделно, в 2.5 чаши брашно наливате около 30 г загрято масло, добавяте едно разбито яйце и разбърквате енергично; после примесвате брашняната смес с вече заквасеното и подсладено мляко; смесвате грижливо всичко, обърквате тестото и го оставяте около 1 час да втаса.
Сега го разделяте на три топки и ги разточвате, така че сплескани, да имат профила на лодка – виж видеото. Завивате краищата на така оформените тестени парчета и получавате „истински лодчици“, които ще напълните с желан от вас пълнеж, състоящ се от: домати, колбаси, гъби и – разбира се – 150 г кашкавал. По желание, поръсвате пълнежа на „лодките“ с подправка – може да е риган.
Сега, с яйчен жълтък намазвате с четка огънатите краища („бордовете“) на лодчиците, за да не изгори тестото при печенето, което продължава около 20 минути, след като постепенно сте загрели фурната до 180 градуса. Тестото на формичките ще добие тогава златист цвят. Изваждате трите „лодчици от фурната, поръсвате ги с вода и ги закривате с кърпа за около 10 минути. А сега приятен апетит с изпълнената рецепта и готовото пиде – със сигурност ще си „оближете пръстите“!https://skafeto/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB/12217/