Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2019 16:48 - ПИТКИ-ЦВЕТЯ ОТ ТИПОВО БРАШНО
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 770 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 15.06.2019 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Често правя хляб от типово брашно,защото в къщи го предпочитаме пред белия.Но не бях пробвала от същото тесто да направя и питки!Е,получи се!Експериментът беше успешен!


 



image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

 

 

image

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

- 2-3 с.л олио

- 1 ч.л. сол

- 1 ч.л. захар

- 300 мл вода/хладка/

- 500 г типово брашно на София Мел

- 1 непълна чаена лъжица суха мая или 9 г жива мая

 

- 1 жълтък

- маково семе

- 50 г масло на стайна температура

 

 

 

 

image

 

 

 

 

image

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

Продуктите се слагат в контейнера на машината за хляб в реда,в който са изброени.Само ако ползвате жива мая,тя се размива във водата и тогава се добавят брашното и маята.Пускаме на програма за замесване и втасване.След 1ч. 30 мин. нашето тесто е готово.Разделяме го на 6 еднакви по големина топчета.Всяко топче разточваме на кръг с диаметър около 15 см. Намазваме с масло,поръсваме със сирене и затваряме ,като правим ръбче с пръстите.Овалваме,притискаме до получаване на малка питка.С нож за рязане на пица правим нарези,като не стигаме до центъра.Обръщаме всяка нарязана  част от питката с вътрешността нагоре.Оставяме да втасат на стайна температура или на 40 градуса във фурна.Намазваме с яйце,смесено с олио или прясно мляко,поръсваме в центъра с маково семе и печем на 180 градуса в тава с незалепващо покритие до зачервяване.Нашите питки-цветя са готови!

 

 

image

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. toti55 - Поздрави!
14.06.2019 17:32
Усетих ги вкусово, :).
В Трявна ядох, мисля, че се казваха цървулчета или нещо от сорта.
Формата е на цървул с нисък борд, а вътре има сирете, масло,
вероятно има подправки освен шарената сол.
Ако знаете как се правят, щи Ви помоля за рецептата.
Хубав ден!

Успех!
цитирай
2. radi2018 - Рецептата е дадена стъпка по стъпка ...
15.06.2019 09:18
Рецептата е дадена стъпка по стъпка със снимки.А това,което сте опитвали Вие мисля,че се казва пиде - турски специалитет.Всички сме наясно относно вкусовите качества на турските сладкиши – особено на сиропираните – баклави, толумбички, халви… Но познавате ли турската кухня? Един от нейните „специалитети“, които горещо ви препоръчваме да си приготвите, за да си „оближете след това пръстите“ с тази рецепта е пиде с кашкавал. Продуктите, от които ще го приготвите не са скъпи, а процедурата няма да ви затрудни!

Пропорциите, които по-долу ви даваме са за трима. И така: подгрявате – но не до кипене – около 450 мл (2 ч.ч.) прясно мляко и разтваряте в него 2 ч.л. мая и 1 ч.л. захар; отделно, в 2.5 чаши брашно наливате около 30 г загрято масло, добавяте едно разбито яйце и разбърквате енергично; после примесвате брашняната смес с вече заквасеното и подсладено мляко; смесвате грижливо всичко, обърквате тестото и го оставяте около 1 час да втаса.

Сега го разделяте на три топки и ги разточвате, така че сплескани, да имат профила на лодка – виж видеото. Завивате краищата на така оформените тестени парчета и получавате „истински лодчици“, които ще напълните с желан от вас пълнеж, състоящ се от: домати, колбаси, гъби и – разбира се – 150 г кашкавал. По желание, поръсвате пълнежа на „лодките“ с подправка – може да е риган.

Сега, с яйчен жълтък намазвате с четка огънатите краища („бордовете“) на лодчиците, за да не изгори тестото при печенето, което продължава около 20 минути, след като постепенно сте загрели фурната до 180 градуса. Тестото на формичките ще добие тогава златист цвят. Изваждате трите „лодчици от фурната, поръсвате ги с вода и ги закривате с кърпа за около 10 минути. А сега приятен апетит с изпълнената рецепта и готовото пиде – със сигурност ще си „оближете пръстите“!https://skafeto/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB/12217/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 534144
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930