Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2019 18:05 - ПАТЛАДЖАНИ С ДОМАТЕН СОС В ГЛИНЕН СЪД
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1103 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Години наред ползвам тази рецепта,която ми бе предадена от приятелка като Имам баялдъ!Вкусно,даже мога да кажа едно от най-вкусните летни ястия!Но като се порових в уикипедия,се оказа,че оригиналното ястие с това име изглежда и се приготвя по малко по-различен начин.Разликата не е голяма.При мен сосът е повече и покрива патладжаните.Но на нас така ни харесва и продължавам да си го приготвям по моята рецепта.И малко инфо за любознателните!☺☺☺


 "Имамбаялдъ“ (imam bayildi) на турски буквално означава „припадналият имам“. А словосъчетанието е познато в целия балкански регион като име на едно от най-вкусните турски зеленчукови ястия – патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Ястието се готви в зехтин и се сервира студено.

 

За името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска туристическа легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.Без значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните зеленчукови ястия, завещани ни от турците." 

Та,за да бъдем точни,ето моята рецепта за патладжани с доматен сос в гювеч!


image


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 4 патладжана

- 2 – 3 глави кромид лук

- 1 морков

- 5-6 домата

- 3 – 4 скилидки чесън

- 3 с.л. зехтин (или олио)

- 1 връзка магданоз

- щипка кимион

- щипка черен пипер

- 1 ч.л. червен пипер

- босилек






image



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



 

 

 Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на ивици, около 1 см дебели. Слагат се в купа и се заливат със студена солена  вода за 30 мин., за да си пуснат горчивия вкус. Лука се нарязва на шайби, чесъна  и  моркова на ситно. Доматите се бланшират, обелват и се настъргват на ренде или се смилат в кухненски робот. В дълбок тиган се загряват 2-3 с.л. олио и се задушават лука и чесъна до златисто.Прибавя се и лъжичка червен пипер. Добавят се настърганите домати, моркова и босилека   и се задушават около 5 мин. Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус се измиват със студена вода и се подсушават. В загрято олио се изпържват от двете страни до полуготовност.  Излишната мазнина се обира с еднократни кухненски кърпи  . Редят се в купа, в която се овкусяват с кимион и черен пипер.Друг вариант е да се запекат на грил тиган,като преди това се намажат с олио. В тавичка се редят патладжани, между тях се разпределя доматения сос със зеленчуци. Пече се в предварително загрята фурна до готовност, около 25-30 мин.Ястието се поднася студено, поръсено с нарязан магданоз.



image


 



Тагове:   фурна,   СОС,   доматен,   гювеч,   патладжани,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - Непременно ще опитам!
24.07.2019 18:05
Поздрави за идеята за гювеча, винаги всичко става много вкусно в гювеч.

цитирай
2. radi2018 - Абсолютно съм съгласна!
24.07.2019 18:56
Абсолютно съм съгласна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 530029
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031