НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 пакет кори за баклава
- 50 мл мазнина / 1/2 олио плюс Ѕ разтопено масло /
За плънката:
- 1,500 кг ябълки
- канела
- 100 г галета
- 3 с.л. изцеден сок от лимон
- 300 г едро смлени орехи
- 3 с.л. захар
За сиропа:
- 500г захар
- 600мл вода
- щипка лимонена киселина
- 2 пакета ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Предварително почистваме от кората ябълките,настъргваме ги и ги смесваме с лимоновия сок,за да не потъмнеят.Запичаме ги на фурна около 20 мин.Разстиламе една кора,намазваме с мазнина,върху нея втора,отново намазваме и в късия край слагаме запечените на фурна настъргани ябълки,смесени с канелата,орехите,3 с.л. захар и галета. Навиваме на тънка точилка,набираме рулото на точилката и го издърпваме от нея. Оформяме в тавата по желание.Тавата предварително намазваме с масло.И така докато свършат корите.Печем на 160 градуса до зачервяване.Оставяме баклавата да изстине.Когато е напълно изстинала,приготвяме сиропа. Смесваме водата и захарта,добавяме ванилията и оставяме да заври.Когато поври около 10 мин. ,добавяме лимонената киселина.Отстраняваме от котлона и го оставяме да „почине“ около 7-8 мин.Заливаме готовата баклава с леко охладения сироп.Престоява поне 12 часа преди да бъде консумирана!