НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- около 1 кг листа от лапад,по възможност по-едри
- 500 г ориз
- 200 мл доматен сок
- 1 средно голяма глава праз лук
- червен пипер
- джоджен
- 1 равна ч.л. сол
- 1,5 л гореща вода
- 150 мл олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържваме в 3-4 с.л. олио ситно нарязания праз.Добавяме червения пипер и ориза.Запържваме ориза,докато стане прозрачен.Прибавяме доматения сок и солта.Задушаваме ориза в доматения сок около 2-3 минути.Доливаме с горещата вода.Оризът ври до пълното усвояване на водата.Тогава той вече е омекнал.Оставяме го леко да изстине.През това време попарваме в тенджера с вряща вода измития лапад.Отцеждаме го в цедка.В тава,покрита с хартия за печене нареждаме завитите сарми.С четка ги намазваме с олио и ги поръсваме леко със сол,за да се овкуси лапада.Печем в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.Поднасяме с кисело мляко или кетчуп.