Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 18:06 - "ЖАДНАТА МОНАХИНЯ"
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Казват,че който търси,намира!Така е.И този великолепен десерт открих в старите тефтери.Имам го записан на две места с различно наименование.Едното е "Жадната монахиня",а другото е "Калугерка"!Все екзотични имена!Но сладкишът е популярен и много познат.Моят се различава малко от досега познатия по различната си премяна.Малко си поиграх и резултатът си заслужаваше!Приготвих го за почерпка и хората,които го хапнаха бяха очаровани!Опитайте го и вие!





image





image






image






image






image






image







image






image






image


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За блата:


- 6 яйца

- 1 и 1/2 ч.ч. захар

- 2 ч.ч. брашно

- 1 п. бакпулвер


За ганаша:


- 150 г натурален шоколад

- 200 мл сладкарска сметана


За сиропа:


- 2 ч.ч. вода

- 1 и 1/2 ч.ч. захар

- 125 г /1 пакет/ краве масло

- 3 с.л. /с връх/  какао

- 2-3 с.л. ликьор Амарето или ром / става и есенция/


За декорация:


- шоколадови стърготини

- ягоди



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Белтъците се разбиват на пяна и към тях се прибавя захарта.Бие се до побеляване на сместа.Един по един прибавяме и жълтъците,като бъркаме непрекъснато.Накрая добавяме пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Печем на 200 градуса около 15-25 минути.За готовността проверяваме с дървен шиш,след като блатът се е надул и зачервил.Клечката трябва да излиза суха.И тогава може да бъдем сигурни,че сладкишът е изпечен.Аз покрих с лист алуминиево фолио към края на печенето,за да не изгори отгоре и същевременно да се изпече добре в средата.

След като изстине,го набождаме с чист молив на места и поливаме с горещия сироп.

Отново изчакваме да изстине и следва моята екстра - ганаша.С него сладкишът си стана една почти шоколадова торта!

В 200 мл кипнала сметана добавяме начупен на дребни късчета шоколада.Шоколадът да е на стайна температура.Бъркаме до получаване на гъст шоколадов сос.Заливаме готовия сладкиш и изчакваме ганашът да стегне.Декорираме.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 532719
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930