НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 л прясно мляко с по-висок процент масленост
- 100 г пудра захар
- 250 г кристална захар
- 5 яйца
- 300 г пасирани пресни ягоди
- щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата да са на стайна температура.Отделяме внимателно белтъците от жълтъците,като внимаваме частици от жълтъка да не попаднат при белтъците.А съдът,в който ще разбиваме белтъците трябва да е абсолютно сух!Разбиваме жълтъците със 100г пудра захар до пълното и разтопяване.Добавяме 200 мл топло мляко,като продължаваме да бъркаме.Тази смес постепенно я добавяме към останалото врящо мляко,като бъркаме непрекъснато и внимаваме да не пресечем жълтъците.След като кипне,я отстраняваме от котлона и я оставяме да изстине напълно.Заемаме се с белтъците.Разбиваме ги в абсолютно сух съд,като предварително добавим щипка сол.А след нея и 250 г кристална захар.Продължаваме да разбиваме на водна баня с телена бъркалка непрекъснато около 15 мин.,а след това отстраняваме съда от водната баня и бием около 5 мин. с миксер на ниски обороти до получаване на гъст крем.Смесваме двата охладени крема,добавяме пасираните ягоди и разбъркваме внимателно с шпатула до еднородна смес.Изсипваме в подходящ съд и оставяме във фризера.Докато е там нашият сладолед,отново разбъркваме няколко пъти,за да не се получат кристалчета и оставяме да замръзне напълно.Декорацията е по желание.Аз ползвах шам фъстък,листенца мента ,пресни ягоди и шоколадови пурички.Не е зле да се полее с ягодов топинг или сос от нар.Въпрос на предпочитания!А сега да се разхладим с вкусен ,различен сладолед!☺
Яйчено-млечен сладкиш с квасена сметана ...
Моят любим шоколадов крем със сладолед