НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
-100 мл олио
-100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
-1 яйце
-1/3 кубче прясна мая (около 10г) или 1ч.л. суха инстантна мая/ако е суха мая и тестото се приготвя в хлебопекарна,тя се поставя накрая върху брашното/
-1 с.л. захар
-щипка сол
-500 г брашно за меко тесто
-1 п. натурално нишесте за разточване
-шам фъстък – ситно смлян
За сиропа:
-4 ч.ч. захар
-4 ч.ч. вода
-щипка лимонена киселина
-2 п. ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.Аз често го приготвям в хлебопекарна на програма месене и втасване,като продуктите се поставят в контейнера в последователността,в която са изброени.Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.Така разточените кори се поставят по четири една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче. Кръгчето се сгъва на две.Получава се мидичка.Мидичките се намазват с разтопено масло или с олио и се пекат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.
За сиропа - захарта , водата и ванилията се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути.Накрая се слага лимонената киселина. Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.След като престоят известно време,ги обръщаме.Нужно е да престоят поне дванадесет часа.Преди сервиране се поръсват с шам фъстък.
-500 мл топла вода
-1 пакетче суха мая
-50 мл олио
-1,100 кг брашно
-1ч.л захар
-1ч.л. сол
-половин глава чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплям леко водата.Разтварям в нея захарта и солта.Добавям маята и също бъркам до пълното и разтваряне.Следва олиото и пресятото брашно,което се добавя на етапи.Месим до получаване на гладко тесто,което не лепне по ръцете.Покриваме с кърпа намазаното с олио ,тесто и оставяме на топло за около час.Премесваме тестото,оформяме питката и я слагаме в тава с тефлоново покритие,която сме намазали с олио.Предварително сме отделили топче от тестото,към което добавяме още брашно,за да стане по-твърдо и да не бухва много.Така ще се запазят формите от декорацията.Отново оставяме да втаса,докато почти удвои обема си,намазваме с олио и печем около 35 мин. на 180 градуса,като фурната е предварително загрята.Трябва да добие приятен златист цвят.За готовност проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух,нашата питка е готова!