Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03 19:03 - СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1050 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По принцип не обичам сладкиши,но сиропираните десерти винаги успяват да ме изкушат!Не мога да им устоя!За поредния си рожден ден приготвих за почерпка на колегите освен традиционната торта и тези симпатични сиропирани мидички.Бяха оценени по достойнство!Трудоемки са,нужно е време за приготвянето им,но резултатът си заслужава!

 


 

image

 


 

image

 



 

image

 


 

image

 


 

image

 


 

image

 

 

 

image         image           image         image
        image
      image
   

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

 

За тестото:

-100 мл олио
-100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
-1 яйце
-1/3 кубче прясна мая (около 10г) или 1ч.л. суха инстантна мая/ако е суха мая и тестото се приготвя в хлебопекарна,тя се поставя накрая върху брашното/
-1 с.л. захар
-щипка сол
-500 г брашно за меко тесто
-1 п. натурално нишесте за разточване
-шам фъстък – ситно смлян

 


За сиропа:

-4 ч.ч. захар
-4 ч.ч. вода
-щипка лимонена киселина

-2 п. ванилия

 

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.Аз често го приготвям в хлебопекарна на програма месене и втасване,като продуктите се поставят в контейнера в последователността,в която са изброени.Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.Така разточените кори се поставят по четири една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче. Кръгчето се сгъва на две.Получава се мидичка.Мидичките се намазват с разтопено масло или с олио и се пекат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.

За сиропа - захарта , водата и ванилията се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути.Накрая се слага лимонената киселина. Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.След като престоят известно време,ги обръщаме.Нужно е да престоят поне дванадесет часа.Преди сервиране се поръсват с шам фъстък.


 

image


 

 


 




Гласувай:
5
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ckarlet - Прекрасно изглеждат! Може ли идея ...
17.03 11:05
Прекрасно изглеждат! Може ли идея за постна питка? И рецептата...
цитирай
2. radi2018 - НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-500 ...
17.03 18:13
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


-500 мл топла вода

-1 пакетче суха мая

-50 мл олио

-1,100 кг брашно

-1ч.л захар

-1ч.л. сол

-половин глава чесън



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплям леко водата.Разтварям в нея захарта и солта.Добавям маята и също бъркам до пълното и разтваряне.Следва олиото и пресятото брашно,което се добавя на етапи.Месим до получаване на гладко тесто,което не лепне по ръцете.Покриваме с кърпа намазаното с олио ,тесто и оставяме на топло за около час.Премесваме тестото,оформяме питката и я слагаме в тава с тефлоново покритие,която сме намазали с олио.Предварително сме отделили топче от тестото,към което добавяме още брашно,за да стане по-твърдо и да не бухва много.Така ще се запазят формите от декорацията.Отново оставяме да втаса,докато почти удвои обема си,намазваме с олио и печем около 35 мин. на 180 градуса,като фурната е предварително загрята.Трябва да добие приятен златист цвят.За готовност проверяваме с дървен шиш.Ако излиза сух,нашата питка е готова!
цитирай
3. ckarlet - Много благодаря!
18.03 11:06
Много благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 344645
Постинги: 258
Коментари: 147
Гласове: 273
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930