Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2022 14:07 - ФРЕНСКА БАКЛАВА /БАКЛАВА С ПЛЪНКА/
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  За отминалата Коледа реших този път да пренебрегна обичайната баклава и се върнах към спомените от детството си!Тази баклава я правеше майка ми преди много години!И остана мил спомен и за нея,и за съпруга ми,който я обичаше!Оказа се,че поколението,което идва след нас,сиреч децата ни  също я харесва.Класика,непреходен вкус!Вярно,че е калорична,но веднъж в годината можем да си я позволим.



 

image

 

 


image

 

 


image

 

 


image

 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 п./400 г/ фини кори/

- 125 г масло


За плънката:

- 6 яйца

- 2 п.ванилия

- 1 п. бакпулвер

- 1 1/2 ч.ч. брашно

- 1 1/2 ч.ч. захар

- 1 1/2 ч.ч. едро смлени орехи

- 1 ч.л. канела

- 1/2 ч.ч. олио


За сиропа:

- 3 1/2 ч.ч. захар

- 4 ч.ч. вода

- щипка лимонена киселина или 1 ч.л. лимонов сок

Сиропът ври 5 мин.,"почива" 5 мин. и с него се залива изстиналата баклава.Лимонената киселина се слага малко,преди да го отстраним от котлона.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БАКЛАВАТА:


Разтопяваме маслото.Нарязваме пакета кори на ленти,без да го развиваме.Половината от лентичките разпръсваме на дъното на тавата,като ги отделяме една от друга.Заливаме ги с половината разтопено масло.С миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкавост.Аз ползвам планетарен,с който нещата значително се улесняват.Добавяме ванилията, канелата, олиото и орехите.Отново разбъркваме.Накрая добавяме брашното и бакпулвера.Отново е ред на миксера да си влезе в ролята.Изсипваме кексовата смес върху разпръснатите ленти.Отгоре разпределяме равномерно втората половина от корите,нарязани на ленти.Заливаме с останалото масло.Печем на 170 градуса без вентилатор до зачервяване.Готовността на плънката проверяваме с дървен шиш.Той трябва да излиза сух.Готовата баклава я оставяме да изстине и заливаме със сиропа.Трябва да престои поне 24 часа преди консумация.Аз си поиграх и декорирах с шам фъстък.Да ви е сладко!А в това съм сигурна!☺




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 536967
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930