Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 22.07.2018 21:41
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
С тези продукти се получава един пататник на тиган,с който могат да се нахранят двама човека.
· 700 грама картофи или 5-6 средни картофа
· 2 яйца
· 50 грама сирене
· 1/2 с. л. сух джоджен
· 1/2 к. л. сол
· 1 малка глава лук
· 30 грама масло
·
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Аз ползвах пресни картофи.Не ги обелих,а измих много добре с четка.По принцип се настъргват на едро ренде,но днес има и по-съвременни начини.Нарязах картофите на дребно и ги минах през кухненския робот. Осолих с 1 ч.л. сол и ги оставих да починат за 5 мин. След това ги изстисках добре с ръце от водата, която пускат.Добавих яйцата, сухия джоджен и ситно нарязания лук/лукът може да се смели заедно с картофите/, като разбърках добре цялата смес. На добре загрелия тиган с незалепващо покритие разтопих половината масло и добавих няколко капки олио, а втората половина оставих за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен/при мен е 3 от 6/, за да не прегори. Похлупваме с капак тигана, за да се задушат и омекнат картофите. Наистина е важно да печете на слаба степен, за да стане съвършен. Може би изглежда като пържене на тиган, но според мен е по-скоро запичане и задушаване, което не е чак толкова вредно.
Когато повдигнете леко с ножа и видите,че пататникът е започнал да се зачервява,го обръщате.Похлупвате с капак и обръщате върху него.Разтопявате маслото,добавяте малко олио и приплъзвате пататника ,като повтаряте процедурата и от другата страна.Поднасяте с кисело мляко/по възможност родопско,но и с друго си е вкусно/ или с доматки!Добър апетит!
СУПИ БЕЗ МЕСО - Бързи и лесни кулинарни ...
Печено пиле с картофи