Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2018 13:42 - КЕКС С КОНФИТЮР ОТ ЧЕРЕШИ И ЗАЛИВКА ОТ НАХУТЕНА ВОДА \aquafaba\
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1627 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2018 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Историята  aquafaba  /aqua - вода, faba - бакла, фасул, боб/ започва с френския готвач на име Joлl Roessel, ​​който пръв експериментира с течности от консерви в търсене на алтернативи на яйца през 2014г.. В последните години течността aquafaba стана много популярна, създавайки нови възможности за различни веган и постни рецепти,  като замяна на яйца и млечни продукти едва ли не във всичко: от меренг до майонеза. Aquafaba  - това е водата, която се е получила при варенето на бобови растения (нахут, леща, грах и фасул) или течността от консервираните версии на тези продукти. За най - ценни се смятат бульоните на боба и нахута. Когато се разбиват, с поетия въздух течната консистенция се уплътнява, сгъстява и побелява, напомняща разбит яйчен белтък, разбита сметана или млечна пяна. Aquafaba най-често се използва като заместител на яйца - състои се от въглехидрати, протеини и други разтворими вещества, сухи растения, семена, които проникват във водата по време на готвенето. Уникалната комбинация от компоненти осигурява широка гама емулгираща пяна, свързващи вещества, желиращи  и уплътняващи свойства, като общата препоръка за използване aquafaba  в рецептите е да се замени яйчен белтък със средно 30 мл (2 супени лъжици) aquafaba. Най-лесният начин да се получи aquafaba  е да се излее течността от консервирани бобови растения, като грах, боб или нахут, но може да бъде направена чрез класическо сваряване. Семената на бобовите растения се състоят главно от въглехидрати (нишесте, целулоза и захароза), протеини и вода. Типичен хранителен състав на нахута се състои от 19% протеини, 61% въглехидрати, 6% липид и 14% вода. Поради способността си да имитират функционалните свойства на яйчения белтък aquafaba може да се използва като директен заместител на яйчен протеин в някои кулинарни рецепти – естествено най- провокиращи са решенията за белтъчни десерти  и фини сладки, майонези, кремове и глазури , печива, хляб и сладкиши, масла, сладоледи, „сирена’ и много други…Повече инфо - в "Уикипедия"!



Приготвяне на заливката:

 

Продукти:



1/2  ч.чаша/250 мл/ концентрирана aquafaba* /течност от консерва нахут от 400г/

1/4  ч.чаша пудра захар

1/2  ч.л. лимонов сок - прясно изцеден 

1 щипка сол

ванилия

 

 

 

image

 

 

 

Течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, около 1/2  ч.чаша. В чист съд,абсолютно сух и сухи бъркалки на миксера без следи от мазни примеси, се разбива  на средно висока степен с миксер течността с лимоновия сок и щипка сол до стабилизиране на пяната и получаване на меки върхове. Към захарта се прибавя и ванилия на прах и постепенно, лъжица по лъжица се добавя към нахутената пяна. Разбиването без прекъсване, продължава до пълното поемане на захарта и получаване на гладка, лъскава и стегната маса – критерий за готовност е изтеглянето на устойчиви върхове и стабилност на сместа при обръщане, като няма опасност от пресичане.С този меренг заливаме напълно  изстиналия сладкиш.

 

 

 

 

 

image

 

 

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША:

 

- 1 бурканче сладко /от детско пюре,около 180 г/

- 3 ч.ч. брашно

- 1 ч.л. сода

- 1 ч.ч. вода/на стайна температура/

- 1/2  ч.ч. олио

- 1  ч.ч. захар

- ванилия или канела - според предпочитанията

- 1 ч.ч. средно смлени орехи

 

 

image

 

 

 

НАЧИН  НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

Разбъркваме  сладкото,брашното и содата.Отделно разбиваме водата,захарта, ванилията  и олиото.На следващия етап смесваме всичко в хомогенна маса.Пече се като обикновен кекс - на 170 градуса без вентилатор,в предварително загрята фурна.Готовността проверявам с дървен шиш,но след двадесетата минута.В противен случай има опасност сладкишът да спадне.Клечката трябва да излезе суха.Тогава изваждаме сладкиша,слагаме го на решетка да изстине,заливаме с меренга и декорираме с цели черешки от сладко или готови от "Лидъл".


image

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 538215
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930