НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-6 яйца
-200 гр. захар
-150 гр. брашно
-1п. бакпулвер
-4-5 капки ванилия
-500 гр. заквасена сметана
-200 гр. пудра захар
-200 мл. сладкарска сметана
-300 гр. замразени ягоди
-3 с.л. захар
-10 гр. желатин
-20 мл. вода
За сиропа:
-500 мл. вода
-300 гр. захар
-1 ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо пригответе сиропа, с който ще се сиропират основите. В малката тенджерка сложете водата, захарта и ванилията. Варете около 5 минути, за да се сгъсти сиропа. Оставете го да се охлади.
Разделяте белтъците от жълтъците.Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг.
Жълтъците, захарта и ванилията се разбиват до получаване на гъст крем.Брашното се пресява добре, трябва да е фино.Към него сложете бакпулвера.Когато разбиете жълтъците, на няколко пъти добавяйте белтъци и брашно. Получилата се смес се изсипва във форма с подвижни стени/сърцевидна/,намазана с олио и покрита с хартия за печене.Стените се намазняват и се поръсват с брашно.Фурната се загрява на 170 градуса, като първите 10 минути от печенето не се отваря.Пече се до суха клечка.Готовия блат се оставя да се охлади и се реже на две с дълъг и остър нож.
Приготвяне на крема:
В подходящ съд се слага заквасената сметана .
Разбърква се с миксер, до като пудрата захар се стопи. Сладкарската сметана се разбива с миксера, изсипва се при първия крем и разбъркваме внимателно.За сглобяване на тортата ползвам измитата и подсушена форма за печене.Слагам основата от блат, сиропирам с четка. Намазвам равномерно с крем. Поставете втората основа, сиропирайте я и покрийте с крем. Покрийте тортата със стреч фолио и я сложете в хладилника за 6-7 часа.Ягодовото желе се прави като сложите в малка тенджерка ягодите заедно със захарта и ги сложите на слаб котлон. Когато ягодитепуснат сока си и започнат да завират, пригответе желатина. Аз слагам съдържанието на пакета в 20 мл. вода, когато набъбне го пускам в микровълновата за 10 секунди, разтопения желатин се изсипва при ягодите и се разбърква. Прехвърлете желето от тигана в купа, когато се охлади и започне да стяга е време за оформление на тортата.Извадете тортата от хладилника, махнете ринга ,декорирайте с останалия крем, като шприцовате цветчета по борда на тортата,за да не изтече желето. Страните на тортата измазах с крем.Изсипете желето и го разпределете равномерно по повърхността на тортата.Оставете за още час в хладилника.