Прочетен: 2267 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 10.02.2019 13:35
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
-500 г картофи
-1 глава червен лук
-50 мл зеленчуков бульон
-4 с.л. наситнени мащерка,риган и копър
-2 с.л. каперси или нарязани зелени маслини
-3 с.л. оцет
-4 с.л. зехтин или олио
-200 г филе от пушена скумрия
-бял пипер и черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода около 20 мин.Обеленият лук се нарязва на лентички.Кипва се бульонът и къкри 2-3 мин.Заливат се горещите картофи.Подправя се със сол и бял пипер/внимаваме със солта,защото и рибата,и каперсите са солени,освен това при варенето допълнително сме овкусили картофите със сол/.Добавят се парченца риба, лук,билките и каперсите.Смесват се оцетът,зехтинът,солта,черният пипер и се залива салатата.
ПРИГОТВЯНЕ НА КОШНИЧКИТЕ:
Нарязваме квадрати от кори за баница/моите бяха пълнозърнести/със страна 15 см.За три купички за крем карамел ми бяха необходими 12 квадрата - по 4 бр. за всяка кошничка.Обръщаме купичките с дъното нагоре.Намазваме леко едната кора с олио и обгръщаме купичката,като оформяме дипли.И така с останалите три кори.Така процедираме и с останалите две кошнички.Нареждаме ги в тава и печем на 160 градуса до зачервяване.Изваждаме ги и ги обръщаме,за да изстинат.Ползваме ги непосредствено преди сервиране.
Но виж, за правилните картофи проблема си е чисто пазарен. С един приятел коментирахме че в Гърция ресторантите си губят реномето ако не пише „Картофите са български“... Ха, ами ние тук си имаме проблем, а те как се снабдяват, не знам:-) Трябва да имаш агент на пазарчето, защото и по външен вид не можеш да разбереш какво е вътре...
А и поздравления за съвета да се сипват преди консумация. Но и по принцип всякакви ястия с картофи, когато преседят няколко часа вече 90 % от хранителността и вкуса им се губят.
Слънчева неделя ти желая и споделен с приятели апетит.